Levendulás szappanok,  Mézes szappanok,  Szappantorta

Mézes-levendulás szappantorta

Mézes-levendulás szappan

Végre itt a hétvége! Lehet pihenni, kertészkedni, strandolni, kinek mihez van kedve. Az idő is szép nyárias.

Úgy alakult, hogy egyedül maradtam itthon egy rövid időre (férj és gyermek görögdinnye beszerző útra indult) 🙂 Sétáltam egyet a kertben (az előkertben), és teljesen elvarázsolt, hogy elkezdett virágozni a levendulám.

levendula virágzás
Virágzik a levendula

A levendula az a növény, amiből készül nálunk levendulás kenyér, levendulás keksz, levendulás nyírfacukor, levendulás fürdősó, levendulás ajakbalzsam, levendulás testápolótömb, levendulás fürdőbomba és természetesen levendulás szappan is.

Ez utóbbihoz hirtelen felindulásból hozzá is láttam. Kaptam egy csodaszép méhviasz korongot, gondoltam ebből is kerüljön a szappanba. Úgyhogy egy mézes-levendulás szappant álmodtam meg.

A mézes-levendulás szappan hideg eljárással készült, erről IDE KATTINTVA olvashatsz részletesebben.

Megterveztem a receptet, leellenőriztem szappanrecept számlálóval, majd hozzá is láttam a megvalósításának. A szappantorta aljának, a „piskótának” a színét a méhviasz és a hárs méz adta. A massza többi részéhez kevertem egy leheletnyi lila kozmetikai pigmentet. A tetejére a díszítést szintén kozmetikai pigment adja, egy kis mandulaolajban feloldva.

mézes-levendulás szappan massza
Mézes-levendulás szappan tortaformába öntve

Formába öntés után nem takartam be a szappan masszát. Mivel a benne lévő méz és méhviasz is melegíti a szappant, nehogy túlmelegedjen miközben a lúg dolgozik az olajokkal (elszappanosodik).

Ha túlmelegszik a massza, könnyen előfordulhat, hogy szétválik, nem tökéletesen megy végbe az elszappanosodás. Ha ez bekövetkezik a szappant nem lehet használni.

Mivel a szappanmasszát nem takartam be, ezért a szappan teteje fehér poros lett. Ez a fehér por maximum esztétikai probléma, ha valakit zavar. Engem nem szokott, 1-2 használat után eltűnik a szappan tetejéről. Azért jön létre, mert a lúg a szappan felszínén nem az olajjal, hanem a levegővel lép reakcióba. De a szappan minőségére ez semmilyen hatással nincs.

Méz hatása a bőrre:

  • hidratálja a bőrt
  • gyulladás csökkentő
  • antibakteriális

Levendula hatása a bőrre:

  • gyulladás csökkentő
  • nyugtató
  • támogatja a sérült bőr regenerálódását
  • szabályozza a faggyútermelést

Minden bőrtípusra ajánlott!

mézes-levendulás szappan torta
Mézes-levendulás szappan felszeletelve

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük