húsvéti szappantorta szeletelés
Kecsketejes szappanok,  Szappantorta

Jázminos-kecsketejes szappan

Jázminos-kecsketejes szappan története

Az utcában bicikliztünk a kisfiammal délelőtt, és gyönyörű rózsaszínben pompáznak a gyümölcs fák. Szívet melengető érzés rájuk nézni. A szappan színével kapcsolatban ezért délután a rózsaszínre esett a választásom. Ezt a színt természetes színezővel, a rózsaszínagyaggal el tudom érni, ami különösen jó hatással van az érzékeny, vízhiányos bőrre. Mostanában amúgyis több “fiús” szappan készül. A lelkemnek is jól esett egy csajos szappant készíteni. Közeledik a húsvét, a hímes tojások, a locsolkodás ideje. Ennek fényében a szappant is “húsvétosra” készítettem. Illatnak pedig a jázmint választottam hozzá, ami egy kimondottan nőies virág illat.

tavasz
Itt a tavasz

Jázminos-kecsketejes szappan elkészítése

Hideg eljárással készült a szappan, erről IDE KATTINTVA olvashatsz részletesebben.

Egy kecsketejes szappanreceptemet alakítottam kicsit át. Került bele sok finom kakaóvaj is. A receptet leellenőriztem egy szappanrecept számlálóval. Tudom, hogy minden receptnél elmondom, de nem véletlenül, hogy mennyire fontos a használata. Segítségével saját magunkat is ellenőrizzük, hogy véletlenül sem számoltunk el semmit, és láthatjuk, hogy a szappannak milyen hatása lesz a bőrünkre, milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd (habzás, krémesség, tisztító hatás, ápoló hatás, stb)

A szappant két részletben készítettem el. Ugyanazt a receptet használtam mindkét alkalommal. Első nap elkészült a szappantorta alja, és a húsvéti tojások, amiket a torta tetejére szánok dekorációnak. Ezek másnap szépen kijöttek a formából, úgyhogy elkészült a szappan teteje, a “tortakrém” is fele annyi rózsaszín agyaggal.

De nézzük sorban, először kimértem a folyadékot, ami a kecsketej ennél a receptnél. Utána a lúgot, amit hozzá öntöttem a folyadékhoz, és rázogattam amíg a lúg teljesen feloldódott. Ezután hideg vízbe állítottam a lúgoldó edényemet. Amíg hűlt a lúg, addig kimértem, és vízgőz felett összemelegítettem az olajokat. Amikor mindkét edény kellemes kézmeleg volt, a lúgot az olajokhoz öntöttem. Botmixerrel pudingosodásig kavartam. Ekkor hozzáadtam a zabpehelylisztes, rózsaszínagyagos jázminolajat. (Zabpehelyliszt azért került a szappanba, mert jobban megtartja az illatot, mintha csak simán a masszába keverném a jázminolajat) Kavartam rajta párat a botmixerrel, és a tojás formákba öntöttem, a maradékot pedig a tortaforma aljára.

Másnap elkészítettem ugyanezt a receptet, ekkor a tortaformába került az egész massza. Formába öntés után vártam 10 percet, hogy a szappanmassza elég kemény legyen, és a tojás formákkal díszítettem a tetejét. Nem mertem azonnal rárakni, nehogy a dekoráció belesüllyedjen a szappanba. A tetejét egy kevés jázmin olajban oldott mica porral díszítettem.

Ezután letakartam, és elraktam 48 órára érni, pihenni a szappantortát. A pihenőidő letelte után kivettem a formából és szeleteltem. Jól szellőző dobozba elraktam pihenni őket 6 hétre. Ezidő alatt beáll a szappan megfelelő pH-ja, és kellően kiszárad, megkeményedik.

jázminos-kecsketejes szappantorta
Jázminos-kecsketejes szappantorta szeletelés előtt

Kecsketej hatása a bőrre:

  • hidratálja a bőrt
  • természetes AHA sav forrás: kíméletesen hámlasztja a bőr felső rétegét, és segíti a friss bőr képződését
  • gyulladás csökkentő
  • antibakteriális
  • magas az A-vitamin tartalma: sérült bőr gyógyulását segíti
  • enyhítheti az ekcéma tüneteit

Minden bőrtípusra ajánlom!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük