teafaolaj
Olajokról

Teafaolaj

Teafaolaj az egyike a kedvenc olajaimnak. Imádom az illatát, imádom a sokoldalúságát. Használom kozmetikumokba (pl. szappanba, mert tartósítja, és az illata is sokáig megmarad benne), takarításhoz, mosáshoz, mert fertőtlenít, párologtatóba, mert tisztítja a levegőt… De nézzük sorra, mi mindenre jó!

Az eredetileg Ausztráliában őshonos növényt a bennszülöttek orvosságként ismerték. Fertőtlenítő, gomba- és vírusölő hatása miatt szerteágazóan alkalmazhatjuk.

Az olaját az alacsony termetű fa levélzetéből és ágaiból nyerik ki. Az illata erősen gyógyszeres, tiszta, zöld, friss. Jól keveredik a fűszerekkel, gyógynövényekkel, levendulával, fenyővel és eukaliptusszal. A növény maga nem mérgező, nem irritáló hatású.

Teafa

A teafaolaj jellemzői:

Antiszeptikus (élő szervezetet fertőtlenítő, fertőzést gátló), antibakteriális, gombaölő, hurutoldó, vírusölő.

A teafa a leginkább “orvosság jellegű” az illóolajok között. Erőteljes antimikrobás tevékenysége véd az összes fertőző organizmus, baktériumok, vírusok és gombák ellen. Illóolajos párologtatása segít meggátolni a levegő útján terjedő fertőzéseket.

Légzőszervi megbetegedések esetén (megfázás, influenza, hörghurut, szamárköhögés) minden szobába a radiátorra rakok egy kis üvegtálkát, amibe vízet engedek, és pár csepp teafaolajat cseppentek rá. Elpusztítja a levegőben lévő baktériumokat, és segít orrdugulás esetén is.

Helyi ecsetelőként vagy lemosóként gyógyítja a lábgombát, a náthakiütést, a herpeszt, a rovarcsípést, a pattanásokat és a horzsolásokat.

Pattanásra: (Pattanás: gyulladás, a bőrt kívülről megtámadó baktérium okozza.) Egy fültisztító pálcika végére cseppentsünk 1 csepp teafaolajat, és azzal kenjük be a pattanást éjszakára. Fertőtlenítő, gyulladásgátló hatásának köszönhetően reggelre enyhül a gyulladás.

Horzsolásokra, rovarcsípés okozta viszketésre: 1 teáskanál mandulaolajban keverjünk el 3 csepp teafaolajat, és ezt masszírozzuk be a kezelendő bőrbe.

Használható Candida, körömágyi fertőzések, elfertőződött vágások, sérülések esetén.

Hígítás nélkül is használhatjuk a bőrön.

Lelki hatását tekintve erősítő és melengető. Aromája kifejezetten orvosságra emlékeztet, ezért sokan inkább csak keverve alkalmazzák valamilyen más olajjal (Én előszeretettel keverem levendulával). A teafa élénkíti a testet, a lelket, a szellemet. Magabiztosságot ad.

Akinek elnyerte tetszését, használja! Különösen ezekben az influenzás időszakokban.

Felhasznált irodalom: Jennie Harding: Aromaterápia
Gill Farrer-Halls: Az aromaterápia bibliája – Amit az illóolajok használatáról tudni kell

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük