Csokis szappan
Csokis szappan…. Szembe jött velem a minap egy régi szappanom képe. Egy étcsokis-fehércsokis szappané. Nem volt mit tenni, meg kellett csinálnom. Csak egy kicsit újra gondoltam. Került bele a rengeteg kakaóvaj és csoki mellett egy kis kecsketej is, hogy a bőrünk még jobban szeresse a szappant.
A csokis szappan elkészítése
A szappant hideg eljárással készítettem. Erről a technikáról IDE KATTINTVA olvashatsz részletesebben!
Egy szappanrecept számlálóval átszámoltam az elkészített receptemet. Az eredmény alapján kicsit módosítottam az arányokon, hogy a szappan jobban ápoljon, keményebb legyen, stb. Amikor elkészült a recept, előkészítettem mindent, ami a szappan készítése során kellhet.
Először kimértem a folyadékot, ami jelen esetben fagyasztott kecsketej volt. Kimértem a lúgot, ezután hozzá öntöttem a folyadékhoz. Addig rázogattam, amíg a lúg feloldódott, majd hideg vízbe állítottam a lúgoldó edényemet, és figyeltem, rázogattam, hogy nehogy megégjen a kecsketej. Amíg hűlt egy külön edénybe kimértem a szilárd és folyékony olajokat. Vízgőz felett összemelegítettem őket. Amikor azonos hőfokon volt a lúgoldat és az olajok (kellemes kézmeleg), akkor összeöntöttem őket. Mindig a lúgoldatot öntjük az olajokhoz. Botmixerrel kavartam pudingosodásig. Ekkor jött az izgalmas rész, gyorsan kellett dolgozni, mert nekem egy híg masszára volt szükségem, hogy szépen formába tudjam önteni a szappant. Gyorsan az egész massza kapott fehér agyagot (a szappan ne sárga legyen, hanem fehér), utána megfeleztem a masszát, és az egyik fele kapott még olvasztott csokit és kakaóport. A színezésnél már nem mertem botmixerrel kavarni a masszát, nagyon alaposan szilikonos kanállal kavartam össze.
Formákba öntöttem. Készült kis mini utazó szappan is bonbon formában.
A szappanokat 48 órára elraktam pihenni. Ezidő alatt megszilárdul a massza annyira, hogy ki lehessen venni a formából. Végbemennek a lúg és az olajok között azok a reakciók, amitől szappan lesz a masszából. A nyári melegre való tekintettel a szappant nem takartam le. Miután kiszedtem a formákból, sötét, jól szellőző dobozba tettem őket érni, száradni. Néha rájuk nézek, ellenőrzöm a színét, illatát, és 6 hét múlva használhatók lesznek.
Kakaóvaj hatása a bőrre:
- hidratálja, puhítja a bőrt
- javítja a bőr rugalmasságát
- E-vitaminban gazdag (segíti a bőr megújulását)
- ekcémára, pikkelysömörre jó hatással lehet
- gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatású
Csokoládé hatása a bőrre:
- puhítja, hidratálja a bőrt
- rugalmassá teszi a bőrt
- lassítja a bőr öregedését
Kecsketej hatása a bőrre:
- hidratálja a bőrt
- természetes AHA sav forrás: kíméletesen hámlasztja a bőr felső rétegét, és segíti a friss bőr képződését
- gyulladás csökkentő
- antibakteriális
- magas az A-vitamin tartalma: sérült bőr gyógyulását segíti
- enyhítheti az ekcéma tüneteit
Fehéragyag hatása a bőrre:
- optimalizálja a bőr zsírháztartását
- mélyen tisztít
- méregtelenít
- eltávolítja az elhalt hámsejteket