Szappan készítés

Szappan készítés: hideg eljárás (Cold process soap/CP soap)

A hideg eljárás lényege, hogy a lúgoldatot, és az olajokat azonos hőmérsékleten összeöntjük, botmixerrel elkeverjük és formába öntjük. Tehát nem kell főzni a szappant, a szappan masszában magától végbe megy az elszappanosodás folyamata. Csupán a 4-6 hetes érési időt kell kivárni.

De nézzük kicsit részletesebben is! 🙂

Először megtervezzük a receptünket. Ellenőrizzük egy szappanrecept számlálóval! Kinyitjuk az ablakokat, hogy jól szellőzzön a helyiség, mivel a lúgoldat gőze mérgező! A biztonsági intézkedéseket betartva (erről itt olvashatsz bővebben) kimérjük a megfelelő mennyiségű folyadékot, lúgot és olajokat. Amennyiben szeretnénk adni a szappanunkhoz színező (pl. kakaópor, fahéj, fűszerek, agyagok…) illetve illatanyagot (100% tisztaságú illóolaj), ezeket is kimérve kikészítjük.

A folyadékhoz lassan hozzáöntjük a lúgot (így véletlenül se marad az edény alján feloldatlan lúg), és folyamatos hűtés mellett rázogatjuk a lúgoldó edényünket, amíg az összes lúg fel nem oldódik. Utána beleállítjuk hideg vízbe, néha megrázogatjuk, megkavarjuk. Közben kimérjük az olajokat, és vízgőz fölött elkezdjük melegíteni. Amikor az olajok feloldódtak, és kellemes kézmelegre hűlt a lúgoldat és az olaj (azonos hőmérsékletűre), akkor a lúgoldatot hozzáöntjük az olajokhoz. Egy botmixer segítségével elkeverjük. Addig keverjük, amíg el nem kezd a massza egy kész puding állagára hasonlítani (pudingosodás). Ekkor belekeverhetünk valamilyen színező illetve illatanyagot.

Azért célszerű pudingosodás után hozzáadni az adalékanyagokat (illatanyag, színezőanyag, gyógynövények, méz stb…), mert ilyenkor a lúg már elkezdett dolgozni az olajokkal, több értékes hatóanyag marad a szappanban.

puding állapotú szappanmassza
Puding állapotú szappan massza – hideg eljárás

Formába öntjük a szappanmasszát, és egy jól szellőző helyiségben elhelyezzük, hadd dolgozzon a lúg az olajokkal.

hideg eljárású szappan formába öntve
Szappanmassza formákba öntve – hideg eljárás

A tömb szappanokat 48 óra elteltével fel lehet szeletelni. A kisebb formákból is ki lehet venni 24-48 óra elteltével a szappanokat. Én inkább meg szoktam várni a 48 órát. Bár bevallom, néha nem könnyű kivárni ezt az időt.

Ezek után egy jól szellőző dobozba eltesszük a szappanokat 4-6 hétre. Ennyi idő kell a hideg eljárással készült szappannak, hogy rendesen kiszáradjon, és beálljon a pH-ja.

Remélem tudtam segíteni 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük