kréta kérdőjel
Szappan készítés

Hogyan tároljuk a házi szappankáinkat?

Hogyan tároljuk a házi szappankáinkat? Mostanában egyre többször került szóba ez a kérdés.

Amikor elkészül egy szappan, szeletelés vagy formából való kivétel után jól szellőző dobozokba teszem pihenni (érni, száradni) őket. A szappan szeleteket úgy helyezem el, hogy ne érjenek össze. A dobozokat papírral kibélelem, és letakarom, betakargatom őket. Néha megforgatom, mert érés közben párolog belőle a víz. Így egyenletesen száradnak ki.

A kész szappanokat, amik elkerülnek tőlem, azt szoktam tanácsolni, hogy jól szellőző helyre tegyék, amíg használatba nem kerülnek. Ezek a szappanok lélegeznek, kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak. Nincs bennük semmilyen állagjavító, habzásfokozó, tartósítószer, mesterséges anyag. A lényeg, hogy ne zárjuk be őket egy műanyag dobozba, mert az felgyorsítja a szappan avasodását.

Avasodás a nem megfelelő tárolás következtében jöhet létre (mind az érés során, mind az érést követően). Illetve ha olyan olajokból készül a szappan, amik nem megfelelő minőségűek. Apró sárgás barnás pöttyök jelennek meg a szappanon. Avas, kellemetlen szaga is lehet. Ez egy esztétikai probléma. Ha időben észrevesszük, és levágjuk ezeket a részeket, a szappan többi részét nyugodtan el lehet használni.

A használatba vett szappanokat célszerű olyan szappantartóban tárolni, aminek rácsos az alja. Így a víz lefolyik, és használat után a szappan meg tud száradni. Ellenkező esetben feloldódik a szappan az alatta összegyűlt vízben, az állaga nyálkás lesz, és nagyon gyorsan el fog fogyni. Vannak olyan szappantartók, amiknek lukacsos a közepe, így ott is el tud folyni a víz. Ez is jó megoldás lehet. Akkor jó a szappantartó kialakítása, ha a lukak felé lejt egy kicsit. Ellenkező esetben megáll benne a víz. A túl pici lyuk se jó, mert hamar eltömődik.

Tehetjük egyszerűen egy száraz, vagy fürdés után jól kicsavart szivacsra is a szappant. Léteznek olyan szivacsok, amikbe bele lehet tenni a szappant.

Láttam már szappan szárító kis zsákocskát, amit a kád szélére lehet felakasztani. A lecsöpögő víz, így egyenesen a kádba csöpög, és a szappan meg tud száradni.

Pinteresten gyűjtöttem néhány ötletet:

Ide kattintva megnézheted!

Jó nézelődést!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük