szappan készítés meleg eljárás
Szappan készítés

Szappan készítés: meleg eljárás (Hot process soap/HP soap)

Meleg eljárás, ahogy én csinálom, elektromos sütőben.

Meleg eljárással azért szeretek szappant készíteni, mert akár már másnap használható is a szappan. Az illatáról nem is beszélve. Sokkal intenzívebben megmaradnak a természetes illatok a szappanban, mivel amikor bele kerül az illóolaj, addigra a lúg már elreagált (elszappanosodott) az olajokkal. A superfatet is akkor adjuk hozzá, amikor az elszappanosodás már lezajlott, így ezek az extra ápoló olajok is megőrzik minden bőrápoló tulajdonságukat. Az meg már csak hab a tortán, hogy ezzel a technikával kevesebb a mosogatni való. Ez sem egy elhanyagolható szempont.

Hátránya ennek a technikának, hogy nem lehet olyan szépen formába önteni, öntési technikákat alkalmazni a szappan készítése során, mint a hideg eljárás esetén. Illeve a szappan színezésére sincs annyi lehetőségünk.

A meleg eljárással készült szappan elkészítési módjának az eleje megegyezik a hideg eljárással készült szappanéval. Azzal a különbséggel, hogy amikor a szappan eléri a puding állapotot, nem öntjük formába. Melegen tartjuk, ezáltal mesterségesen elérjük, hogy a lúg elszappanosodjon az olajokkal.

Meleg eljárás menete

Ha megvan a receptünk, leellenőriztük szappanrecept számlálóval. És ha előkészítettük az alapanyagokat, eszközöket, akkor bekapcsoljuk a sütőt. 70-80 fokra előmelegítjük. (Van aki főzőlapon, van aki rizsfőzőben készíti a szappant meleg eljárás során, én a sütőre voksoltam)

Elkészítjük a szappanmasszát úgy, mint a hideg eljárás során. Erről IDE kattintva olvashatsz részletesebben. Elkészítjük a lúgoldatot, hűtjük, összemelegítjük az olajokat, amikor azonos hőfokon vannak (kellemes kézmeleg, ha megfogjuk kívülről az edényt), az olajokhoz öntjük a lúgoldatot. Botmixerrel addig keverjük amíg egy kész pudingra nem hasonlít az állaga. Ekkor mehet az előmelegített sütőbe.

Fontos, hogy az edény magas falú legyen, mert előfordulhat, hogy a massza megemelkedik.

10 perc után átkeverjük a masszát, és visszatesszük a sütőbe.

szappan készítés meleg eljárás
Meleg eljárás fázisai

Ezután 20-30 percenként kivesszük, és jól átkeverjük. Közben figyeljük az állagát a masszának. 2-2,5 óra alatt eléri a megfelelő állagot, ekkor kivesszük, és tehetünk hozzá még extra olajokat, illetve természetes illóolajat, esetleg színezhetjük.

Gyorsan kell dolgozni, mert ahogy hűl a massza, úgy keményedik a szappan. Formába kanalazzuk, elegyengetjük, és amikor kihűlt, már használható is. Én azért szoktam várni vele 1 hetet, hogy biztosan jól kiszáradjon a szappan. Ha megfelelően kiszárad, akkor tartósabb lesz, lassabban fogy használat során.

körömvirágos csipkebogyós szappan meleg eljárással
Meleg eljárással készült körömvirágos csipkebogyós szappan

Jó szappankodást! 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük