haranggal díszített mézeskalácsos kávés szappan
Karácsonyi szappanok,  Kávés szappanok

Mézeskalácsos kávés szappan

Mézeskalácsos kávés szappan ötlete:

Már régóta terveztem kávés szappant készíteni. Nagy kávé rajongó vagyok, ezt szerintem minden bejegyzésben leírom 😀 Végre eljött a nap, amikor nem csak tervezem a szappankészítést, hanem neki is állok a műveletnek. Mivel általában valamilyen “ízű” kávét szoktam inni, ezért valamilyen “ízű” kávés szappant is szoktam készíteni. Mire megérik a szappan december lesz, tél, hóesés, Mikulás, Karácsony. Ha Karácsony, akkor mézeskalács. Így született meg egy ünnepi kávés szappan, a mézeskalácsos kávés szappan ötlete.

Mézeskalácsos kávés szappan megvalósítása:

A receptemet leellenőriztem egy szappanrecept számlálóval. Előkészítettem az alapanyagokat, eszközöket. A szappanom öntőformája egy kiürült, és alaposan elmosott tejes doboz volt.

Hideg eljárással készült a szappan, erről a szappankészítési technikáról IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben.

Elkészítettem a lúgoldatot. A folyadék (amiben a lúgot oldottam) egésze egy lefőzött, jó erős kávé volt. A kávét hűtőbe tettem, és lehűtöttem, utána oldottam benne a lúgot. Előfordult az is, hogy kis jégkocka tartókba lefagyasztottam, és a fagyasztott kávéhoz adtam a lúgot. Így nem hevült annyira fel.

Amíg hűlt a lúgoldat, kimértem az olajokat és összemelegítettem őket. Azonos hőfokon a lúgoldatot hozzáöntöttem az olajokhoz. Botmixerrel addig kavartam, amíg a massza állaga egy kész pudingéhoz nem hasonlított. Ekkor belekevertem őrölt fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót. A szappanmasszát ketté öntöttem, és az egyik felét holland kakaóporral színeztem. A két színt felváltva öntöttem a formába.

Amikor belekerült a formába egységes barna színű volt az egész massza. Viszont érés során, a masszának az a fele, amelyikbe nem került holland kakaópor, ki fog világosodni.

Mézeskalácsos kávés szappantömb szeletelés közben
Mézeskalácsos kávés szappantömb szeletelés közben

Formába öntés után 48 órára elment a massza pihenni. A pihenőidő letelte után a szappantömböt felszeleteltem, újabb 4-6 hétre mehettek pihenni jól szellőző helyre.

Szappan dekorálása arany színű mica porral

Közben, 1 hét pihenő idő után a szappanokat elővettem, és gondoltam kicsit dekorálom. Hobbi boltban vettem nyomdát, és azt beolajozva, arany mica porba mártva nyomdáztam csengőket a szappan szeletekre. Szerintem nagyon hangulatosak lettek.

Mézeskalácsos kávés szappan

Mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió) hatása a bőrre:

  • eltávolítja a bőr elhalt hámrétegét, ezáltal felgyorsítja a bőr természetes sejtmegújulásának folyamatát

Kávé hatása a bőrre:

  • serkenti a mikrokeringést
  • támogatja a bőr méreganyag kiválasztás folyamatait
  • a bőr hidratált és rugalmas lesz tőle
  • megköti a kellemetlen szagokat, izzadság ellen is használható

Normál és zsíros bőrtípusra ajánlom!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük