orángután
Olajokról

Pálmaolaj – Mi a gond vele?

Pálmaolaj egy olcsó termék, ami hatalmas népszerűségnek örvend, szinte mindenben benne van. Sokszor belefutottam már különböző netes felületeken abba a kérdésbe, hogy mi a különbség a pálmaolaj, és a pálmavaj között. Semmi! Sőt, a pálmazsír is ugyanazt a terméket takarja. Ez egy olyan alapanyag, amit az olajpálma húsából nyernek ki. Olcsó. Amit a boltok polcairól leveszünk, azokat már szagtalanították, kifehérítették, ezáltal rengeteg értékes vitamin elveszett belőle. A pálmaolaj 30-37 fok alatt szilárd, felette folyékony halmazállapotú. Innen ered a kavarodás, hogy olaj/vaj/zsír.

Mostanában egyre divatosabb a #palmfree hashtag, a palmfree termékek. (Igen, én is használom) De miért lehet ennyit hallani róla?

Pálmaolajat rengeteg termékben találhatunk. Többek között a kozmetikai szerekben, szappanokban, samponokban, testápolókban, margarinban, fagylaltban, ropiban, chipsekben, csokoládéban, zacskós levesben, a fagyasztott készételekben, sőt, még biodízel is készül belőle.

Annyira megnőtt rá a kereslet, hogy Délkelet Ázsiában írtják miatta az esőerdőt, és a helyére olajpálmát ültetnek. Az addig ott élő őslakosoknak nincs túl sok választása, beállnak dolgozni az ültetvényekre, borzalmas munkakörülmények között, minimális fizetésért. Gyakori a gyermek munka, amit vagy nagyon minimálisan fizetnek meg, ha egyáltalán megfizetnek. Ezek a gyerekek iszonyat hőségben gyomlálnak, szüretelnek, cipekednek. Ennek következtében gyakori náluk a hőkimerülés, hőguta.

olajpálma ültetvény
Ahova egyszer olajpálmát ültettek, azon a helyen évtizedekig nem nő más növény

Az esőerdők irtását leggyakrabban égetéssel oldják meg, melynek során üvegházhatású gázok szabadulnak fel. Az ott őshonos állatvilág egyre jobban visszaszorul, nem talál menedéket, otthont, élelmet. Többek között az orángután, borneói törpeelefánt, szumátrai tigris. Előfordul, hogy a megzavarodott orángutánok megtámadják a nagy gépeket, védenék az élőhelyüket. Ha nem a gépek, akkor a munkások végeznek velük, vagy illegális állatkereskedők fogják be őket.

orángután
Naponta 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt

Ha nem teszünk valamit, hamarosan kipusztítunk egy fajt. Az orángutánnak fontos szerepe van az esőerdő növényvilág gazdagságának és egészségének a megőrzésében. Indonéziában és Malajziában az erdő kertészeinek is hívják őket. Ha kipusztulnak, nem fogják szétszórni a növények magját, ha kevesebb növény lesz, kevesebb rovar, madár…

A pálmaolaj felhasználása ellen több szervezet is tiltakozik. Létrehozták a fenntartható pálmaolajat, ami azt takarja, hogy erdőirtás, és az emberek kizsákmányolása nélkül termesztik az olajpálmát. De sok környezetvédő úgy gondolja, hogy ez csupán az emberek megnyugtatására született „zöldrefestés”.

Van, aki azzal védekezik, hogy ha nem a pálmaolaj, akkor másik olaj miatt fogják irtani az erdőket. Igaz, a kókuszolaj miatt is írtják, a haszonállatok miatt is. Az ember mindig talál valamit, amitől sok hasznot remél, és a végletekig kizsigereli a Földnek azt a szegmensét, nem törődve semmivel, átgázolva mindenen. Későn kezdünk el aggódni azon, hogy mi lesz. Valamiért úgy vagyunk beprogramozva, hogy nem gondolunk előre. Ha valaki mégis megteszi, egyből megcáfoljuk, és addig bizonygatjuk, hogy nincs igaza, amíg igaza nem lesz. Mindig csak az éppen aktuális pillanatnyi jót élvezzük. Azzal meg, hogy mi lesz majd a gyermekeinkkel, az unokáinkkal… Foglalkozzanak maguk, az már nem a mi gondunk. Oldják meg ők a mi felelőtlenségünket, önzőségünket. Mi még túléljük… Talán… Milyen áron? Miért nem lehet megtalálni a középutat, miért fontosabb néhány ember haszon szerzése, mint az élhető bolygónk? És ez miért természetes mindenkinek?

felnőtt gyermek kéz
Tegyünk értük, velük!

Amit tehetsz: nem vásárolsz olyan terméket, amiben pálmaolaj (palm oil) van.

(Ha csak 2 db olyan terméket lecserélsz pálmaolaj mentesre, amiben előtte pálmaolajasat használtál, és ezt csak az ország fele teszi meg, akkor több, mint 9 millió termékről beszélünk!!!! Csak kis hazánkban.)

Mindig a MOST a legjobb idő arra, hogy elkezdd!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük