mézes kecsketejes szappan méhes
Kecsketejes szappanok,  Mézes szappanok

Mézes kecsketejes szappan

Mézes kecsketejes szappan története

Új forma, új forma, jelentem, új forma érkezett! Már régóta szemeztem ezzel a szappanöntő formával, és most végre rászántam magam, és megrendeltem.

Egy méhecskés formába mi mást is lehetne készíteni elsőként, mint mézes szappant? Hát természetesen mézes kecsketejes szappant! Neki is láttam.

Mézes kecsketejes szappan elkészítése

A szappan receptemet leellenőriztem egy szappanrecept számlálóval. Kicsit módosítgattam az olajok arányán. Majd amikor minden olyan volt, mint elképzeltem, előkészítettem mindazt, amire szükségem lehet majd a szappan elkészítése során (erről ITT írtam bővebben)

A szappant hideg eljárással készítettem, erről IDE KATTINTVA olvashatsz részletesebben.

Kimértem a megfelelő folyadék, jelen esetben kecsketej mennyiségét, és a lúgot. (A méz is folyadéknak számít, amennyi mézet adok majd a masszához pudingosodásnál, annyival kevesebb kecsketejet mértem ki) Összeöntöttem őket, és azonnal hideg vízbe állítottam a lúgoldó edényemet. Nehogy odaégjen a kecsketej! (Jártam már így, nem szép látvány a lúgban úszkáló égett tejdarabka…) Amíg a lúgoldat hűlt, addig kimértem az olajokat is, amiket vízgőz felett összemelegítettem. Amikor a lúgoldat és az olajok azonos (kellemes kézmeleg) hőmérsékleten voltak, az olajokhoz öntöttem a lúgoldatot, és botmixerrel addig kavartam, amíg egy kész puding állagára kezdett hasonlítani (pudingosodás). Ekkor került még bele az a méz, aminek a mennyiségét, a kecsketej mennyiségéből levontam. Összekavartam, és formába öntöttem.

Mézes szappanhoz sosem adok semmilyen természetes színező anyagot (mesterségeset meg pláne nem), a méztől tökéletes színt kap a massza.

Formába öntés után 48 órát pihentek betakargatva a szappanok, ezután kivettem a formából őket. Megcsodáltam 🙂 és mehettek jól szellőző dobozba pihenni további 6 hétre, hogy kellően kiszáradjanak.

Minél jobban kiszárad egy szappan, annál lassabban fog elfogyni használat közben. Kivéve persze ha nem megfelelő helyen tároljuk. Nem megfelelő tárolás például egy olyan szappantartó, aminek zárt az alja, így a víz, ami még a szappanról lefolyik használat után, nem tud kifolyni a szappan alól, és elázik az alja. A házi szappanok megfelelő tárolásáról IDE KATTINTVA olvashatsz kicsit részletesebben is.

Méz hatása a bőrre:

  • antibakteriális
  • hidratálja a bőrt
  • gyulladás csökkentő

Kecsketej hatása a bőrre:

  • hidratálja a bőrt
  • természetes AHA sav forrás: kíméletesen hámlasztja a bőr felső rétegét, és segíti a friss bőr képződését
  • gyulladás csökkentő
  • antibakteriális
  • magas az A-vitamin tartalma: sérült bőr gyógyulását segíti
  • enyhítheti az ekcéma tüneteit

Minden bőrtípusra ajánlom!

mézes méhecske szappan
Mézes kecsketejes szappankáim

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük