levendulával díszített szappan
Levendulás szappanok

Levendulás muffin szappan

Levendulás muffin szappan készült a kis műhelyemben. Sima muffin formájú, és pillangó formájú. A sima muffin formájú kapott dekorációt is, 1-1 szál levendulát nyomtam a szappanba, miután kivettem a formából. Ez az egyszerű kis dekoráció sokat dobott a kinézetén szerintem.

pillangó formájú levendulaszappan
Levendulás szappan

A szappanjaim pálmaolaj mentesek. Ahhoz viszont, hogy jó állagú, kemény, habzó szappant kapjunk, nagy részt szilárd vajakat használok (pl. kókuszvaj, mangóvaj, sheavaj, kakaóvaj…).

Szeretem a növényi összetevőket, előnyben részesítem őket, de ha úgy alakul, nem vetem meg az állati zsiradékot sem.

Zárójel: Ezen a ponton mindig elgondolkodok, hogy ha nagyon védjük a természetet, az állatokat, a Földet, mivel okozunk nagyobb kárt. Elmondjuk, hogy vegán szappant készítünk, de tele van pálmaolajjal, mert az egy olcsó alapanyag, és tudjuk “olcsón” adni a termékünket. Viszont cserébe írtják miatta az esőerdőt, százával gyilkolják az ott élő állatokat. Erről IDE KATTINTVA olvashatsz részletesebben! Arról nem beszélve, hogy ennek az olajnak ide kell jutnia valahogy, a felhasznált üzemanyag, a tárolásra fordított energia, a csomagolása, a rengeteg műanyag… Ezek mind szennyezik a környezetet.

Vagy fogom a “helyi” sertészsírt, és felhasználom a szappanba. Pont. Ezáltal is egy “olcsó” alapanyagot használok, tudom “olcsón” adni a terméket. Viszont nem terhelem annyira a környezetet, kevesebb a szállítás, a csomagolás, és jó esetben nem írtanak miatta erdőket, nem írtják az ott élő növény és állatvilágot, nincs illegális gyerekmunka… Igen, egy állat életébe kerül! Ismétlem, EGY állat.

Mérlegeljünk, ne legyen elég annyi, hogy ez egy vegán termék, ha közben ezért a termékért naponta százával halnak meg állatok! Ha tényleg tenni akarunk valamit a környezetünkért, és vegán terméket szeretnénk, válasszunk pálmaolaj menteset! Zárójel vége

Történt, hogy elfogyott a sheavajam. Illetve nem volt annyi, amennyi elég lett volna ahhoz a mennyiségű szappanhoz, amit terveztem készíteni. Mit tegyen az ember lánya ebben a szorult helyzetben? Ha a fejében már összeállt egy recept, elképzelte a szappant, már már a tettlegesség mezejére lépett? Helyettesíteni kell valamivel! Sertészsír az pont volt itthon. Sokan nem tudják, hogy szuper szappan készíthető belőle, szerkezetileg közel áll az emberi bőr szerkezetéhez, és remekül táplálja, tonizálja a bőrt, még az ekcéma tüneteit is csökkenti! Átalakítottam a receptet, átszámoltam szappanrecept számlálóval, és kezdődhetett is a szappan készítése hideg eljárással. Erről ITT OLVASHATSZ bővebben.

Kimértem a lúgot és a folyadékot. Összeöntöttem őket, jól összeráztam, hogy ne maradjon feloldatlan lúg az edényben, és mehetett is hideg vízbe hűlni. Amíg a lúgoldat hűtőfürdőzött, kimértem az olajokat is, ők mehettek melegedni. Forró vízbe állítottam az edényt, hogy a szilárd vajak is felolvadjanak, és összekeveredjenek. Amikor ez megtörtént, és a lúgoldat is kellemes kézmelegre hűlt, hozzá öntöttem a lúgoldatot az olajokhoz. Botmixerrel pudingosodásig kavartam. Ekkor a massza felét kék mica porral színeztem. A levendulás szappanhoz az én ízlésem szerint a kék, lila és rózsaszín illik legjobban. Most a kékre esett a választásom. Amikor jól elkeveredett a mica por, a kék masszát visszaöntöttem, az egészen kavartam egyet egy műanyag kanállal, és így került a formákba.

Levendula hatása a bőrre:

  • gyulladás csökkentő,
  • nyugtató,
  • támogatja a sérült bőr regenerálódását,
  • szabályozza a faggyútermelést.

A levendulás muffin szappan érzékeny, zsíros bőrre ajánlott!

levendulás szappan levendulavirággal
Levendulás szappan egy szál levendulával díszítve

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük