Szappan készítés

Mi kell a szappan készítéshez?

Mi is kell a szappan készítéshez? Mielőtt hozzákezdenél… OLVASD EL!

Amikor kiderül, hogy szoktam szappanokat készíteni, szinte mindenki nekem szegezi a kérdést, hogy miből? Olyan jól hangzik, ők is szívesen kipróbálnák. Ezért gondoltam írok kicsit erről, hogyan is kezdtem bele 2011-ben.

Olyan típusú ember vagyok, hogy mielőtt valami új dologba vágom a fejszém, a lehető legtöbb információt begyűjtöm, hogy minél kevesebb váratlan dologgal kelljen szembe találnom magam (ha lehet, akkor inkább egyel se 😀 ). Szóval kutakodtam, hogy milyen alapanyagokra lesz szükségem, rengeteg leírást, angol nyelvű videót megnéztem a témában, mert akkor még magyarul nem nagyon voltak elérhető videó anyagok. Maradtak még bennem megválaszolatlan kérdések, közben egyre eltökéltebb lettem, hogy ezt szeretném csinálni, ezért elkezdtem kacsintgatni egy szappanfőző tanfolyam irányába. Karácsonyra Férj meglepett vele, el is végeztem, és utána még többet is.

szappanok
Kezdő szappankészítő tanfolyamról haza hozott szappanok

De maradjunk az elején. Mára már rengeteg videó, cikk, stb foglalkozik a szappan készítésével, egész jól le van írva benne a menete. Viszont, Én még mindig azt mondom, hogy szuper döntés volt a tanfolyam. Ott több szappant is készítettünk közösen, láttuk, tapasztaltuk, hogy milyen állagúnak kell lenni, és ami a legjobb, hogy ott volt az oktató, aki mindenben segített, a felmerülő kérdéseket megválaszolta (mert az volt bőven).

Lássuk be, lúggal dolgozván, aminek a gőze mérgező, közel 100 fokig hevül, nem volt mindegy, hogy a saját konyhámban ügyetlenkedek, esetleg felborítok ezt-azt, vagy olyan anyagú kanállal nyúlok bele, ami reakcióba lép a lúggal, magamra csapom, stb, stb. És ez még csak a lúg oldása. Egy szó, mint száz, aki teheti első szappanját egy hozzá értő mellett készítse el!

Ami feltétlenül kell a szappan készítéshez:

 • VÉDŐRUHA (gumikesztyű, munkavédelmi szemüveg, szájmaszk)
 • EDÉNYEK, amikben ezentúl csak szappant fogsz készíteni (én eurós boltban vásároltam be több méretű műanyag edényt, amit lehet mikrózni, mert ugye a lúg közel 100 fokig hevül, nem lenne szerencsés, ha megolvasztaná az edényt)
 • MÉRLEG (ami grammra pontosan mér, fontos)
 • BOTMIXER (amit csak szappanozáshoz használsz)
 • FORMA, amibe majd a szappan masszát beleöntöd (erre lehet sokat is költeni mindenféle szilikonforma formájában, és lehet gazdaságosabban is, pl. üres elmosott tejes doboz, joghurtos pohár)
 • Használok még: szilikonos spatulát, szilikonos kanalakat, kis tálkákat, amikbe a színező anyagot, illatanyagot mérem ki külön

Ami kell magához a szappanhoz: (a lényeg 😀 )

 • lúg (nátrium-hidroxid)
 • folyadék: desztillált víz, tej, tea, kávé, sör (bubi nélkül)…
 • olaj: napraforgóolaj, olivaolaj, kókuszvaj, pálmavaj (környezetvédelmi, állatvédelmi okokból én a pálmavajat már nem használom), sheavaj, kakaóvaj, mandulaolaj…
 • színezőanyag: agyagok, fűszernövények, kakaópor…
 • illóolaj

Ha kinéztél egy szappan receptet, mindenképp ellenőrizd le egy szappanrecept számláló programmal!!!!

Ezek azok az információk dióhéjban, amiket tudni kell, mielőtt neki kezdenénk a szappankészítésnek.

Ha mindez megvan, és lelkiekben felkészültél a szappan készítésére, olvasd el, hogyan is kell szappant készíteni hideg eljárással (cold process soap making) KATT IDE!

Szép napot Mindenkinek!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük