mézes kecsketejes szappan napraforgó mintájú
Kecsketejes szappanok,  Mézes szappanok

Mézes-kecsketejes szappankák

Szappankák története

Miután túl estünk egy egész családon végig söprő betegség hullámon, rengeteg mézes teát ittunk. Valahogy adta magát, hogy ha már végre van időm szappant készíteni, akkor az legyen mézes szappan. A mézhez folyadéknak mindig kecsketejet adok, ezért lettek mézes-kecsketejes szappankák.

Mézes-kecsketejes szappankák elkészítése

Az alapreceptemet módosítottam kicsit. Került a szappanba kakaóvaj, sheavaj, mandulolaj, kókuszvaj, olivaolaj. Mézes szappanhoz mindig rakok méhviaszt, és nyilván mézet is. 🙂 Utóbbi folyadéknak számít, ezért a lúgoldáshoz számított folyadék mennyiségéből ki kell vonni a méz mennyiségét. Szappanrecept számlálóval leellenőriztem a tervezett receptet, előkészítettem mindent amire szükségem lesz, és neki is láttam a szappan készítésnek.

Hideg eljárással készült a szappan, erről IDE KATTINTVA olvashatsz részletesebben is.

Először kimértem a megfelelő folyadék mennyiségét, figyelembe véve az előbb említetteket, miszerint a méz is folyadéknak számít. Kimértem a lúgot. Összeöntöttem őket, és azonnal hideg vízbe állítottam a lúgoldó edényt, nehogy megégjen a kecsketej. Amíg ez az oldat hűlt, addig kimértem az olajokat, és vízgőz felett összemelegítettem őket. Amikor a lúgoldat és az olajok azonos (kellemes kézmeleg) hőmérsékletűek, a lúgoldatot az olajokhoz öntöm, és botmixerrel pudingosodásig keverem. Ekkor került bele a maradék folyadék mennyiség, a méz. Kavartam egyet rajta, jó sűrű lesz tőle a massza, és gyorsan formába öntöttem, a végét már kanalaztam, annyira besűrűsödött.

Semmilyen színező illetve illatanyag nem került bele, a mézes szappannak van egy természetes, finom natúr szappan illata, és színe a méztől, amit én nagyon szeretek.

48 órát pihentek a szappanok formábaöntés után, majd kiszedtem őket a formából, és mehettek 6 hétre egy jól szellőző dobozba száradni.

Minél jobban kiszárad egy szappan, annál lassabban fog elfogyni használat közben. Kivéve persze ha nem megfelelő helyen tároljuk. Nem megfelelő tárolás például egy olyan szappantartó, aminek zárt az alja, így a víz, ami még a szappanról lefolyik használat után, nem tud kifolyni a szappan alól, és elázik az alja. A házi szappanok megfelelő tárolásáról IDE KATTINTVA olvashatsz kicsit részletesebben is.

Méz hatása a bőrre:

  • antibakteriális
  • hidratálja a bőrt
  • gyulladás csökkentő

Kecsketej hatása a bőrre:

  • hidratálja a bőrt
  • természetes AHA sav forrás: kíméletesen hámlasztja a bőr felső rétegét, és segíti a friss bőr képződését
  • gyulladás csökkentő
  • antibakteriális
  • magas az A-vitamin tartalma: sérült bőr gyógyulását segíti
  • enyhítheti az ekcéma tüneteit

Minden bőrtípusra ajánlom!

Elkészült mézes-kecsketejes szappankák

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük